Maalaisnuoruuden sukupolvet, 1950-2020
Rural Generations on the Move. Cultural History of Rural Youth, 1950-2020 (ROOTS, 2019-2024) on Suomen Akatemian rahoittama hanke, joka käynnistyi Oulun yliopistossa 2019 ja jatkui Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella syksyyn 2024 saakka.
Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia merkityksiä maaseudulle annetaan lapsuuden ja nuoruuden kasvuympäristönä elämänkaaren eri vaiheissa: nuoruuden keskellä - tässä ja nyt - tai jälkikäteen tarkasteltuna, vuosikymmenten jälkeen.
Maaseudun muutoksiin ja niiden kokonaisvaltaisiin vaikutuksiin avautui hankkeessa henkilökohtainen näkökulma muistitieto- ja haastatteluaineistojen avulla. Hanke avasi kokemuksia maaseudusta suurten ikäluokkien lapsuudesta 1950-luvulta aina 2000-luvulla syntyneisiin nuoriin. Tutkimus osoitti, että maaseutu on monin tavoin merkityksellinen ja läsnä myös niille, jotka ovat myöhemmin elämässään muutaneet maaseudulta kaupunkiin. Yhteyttä maaseutuun ylläpidetään erilaisin arkisin tavoin ja monipaikkaisuus on arkea monille.
Nuorten osalta tutkimus jatkoi jo vuonna 2015 Nuoret ajassa -seurantatutkimuksen puitteissa käynnistynyttä harvaanasutulta maaseudulta kotoisin olevien nuorten tutkimusta. Tutkimuksen alkaessa vuonna 2015 nuoret olivat peruskoulun 9. luokalla, ja tässä tutkimuksessa heidän elämäänsä seurattiin nuoriksi aikuisiksi. Seurantatutkimus on tuottanut ajankohtaista tietoa siitä, millaiset tekijät yhtäältä kiinnittävät nuoria maaseudulle ja toisaalta saavat heidät hakeutumaan kaupunkeihin. Tutkimus on osoittanut, että nuorten päätöksissä on harvoin kyse yhdessä hetkessä tehtävästä päätöksestä. Tavallisemmin kyse on monipolvisesta prosessista, jossa valintoihin vaikuttavat lukuisat tekijät.
Tutkimuksessa toteutettiin yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Sarkan kanssa laaja muistietokeruu. Keruuseen saattoi lähettää kirjoitettuja maaseutuun liittyviä tarinoita ja valokuvia, mutta myös ilmoittautua haastateltavaksi. Keruu päättyi 31.12.2021.
Keruuseen lähetettyjä kirjoitettuja maaseututarinoita julkaistiin vuonna 2022 kerran kuussa ilmestyneessä Kuukauden tarina -blogissa. Aineiston avaaminen sai jatkoa vuonna 2023 yhteistyössä Minun maaseutuni -hankkeen kanssa karttuneen valokuva-aineiston avaamisella Kuukauden kuva -blogissa. Muistitietokeruuseen liittyvät haastattelut toteutettiin 2022-2023 yhteistyönä Minun maaseutuni -tutkimushankkeen kanssa.
Muistitietoaineistoja on hyödynnetty Suomen Maatalousmuseo Sarassa 11.10.2024 avautuneessa näyttelyssä Minun maaseutuni - Näyttely lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista maaseudulla. Näyttely on avoinna 11.1.2026 saakka.
Hankkeen tutkimustuloksia on julkaistu suomeksi mm. teoksissa Matkaopas lapsuuden ja nuoruuden historian tutkimukseen (toim. Vehkalahti ym., SKS 2022), Sata nuorta, sata polkua aikuisuuteen (toim. Vehkalahti ym. 2021), Muistitietotutkimuksen paikka (toim. Savolainen & Taavetti, SKS 2022) sekä keväällä 2025 ilmestyvässä teoksessa Monikerroksinen maaseutu: Arki, muistot ja mielikuvat (toim. Pöysä ym. Gaudeamus 2025). Lisäksi tuloksia on julkaista kansainvälisissä vertaisarvioiduissa artikkeleista. Kaikki julkaisut löytyvät ilmestymisjärjestyksessä sivustomme Tuotokset-välilehdeltä.
Lämpimät kiitokset kaikille tutkimukseen osallistuneille, niin seurantaosiossa mukana oleville nuorille aikuisille kuin eri muodoissa muistitietoa ja tarinoita jakaneille osallistujille!
Pääkuva: Kaisa Vehkalahti
Tutkimukseen liittyvät tiedotteet ja tietosuojailmoitukset