Maalaisnuoruuden sukupolvet, 1950-2020

Rural Generations on the Move. Cultural History of Rural Youth, 1950-2020 (ROOTS, 2019-2024) on Suomen Akatemian rahoittama hanke, joka käynnistyi Oulun yliopistossa 2019 ja jatkuu syksystä 2021 lähtien Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella.

Tutkimuksessa selvitetään, miten maalaisnuoruus on muuttunut Suomessa 1950-luvulta 2020-luvulle tultaessa. Mitä merkityksiä maaseudulle annetaan lapsuuden ja nuoruuden kasvuympäristönä elämänkaaren eri vaiheissa: nuoruuden keskellä - tässä ja nyt - tai jälkikäteen tarkasteltuna, vuosikymmenten jälkeen? 

Maaseudun muutoksiin ja niiden kokonaisvaltaisiin vaikutuksiin avataan henkilökohtainen näkökulma muistitieto- ja haastatteluaineistojen avulla. Muuttuvaa maaseutua tarkastellaan kolmen sukupolven näkökulmasta: 1940-50-luvun vaihteessa syntyneiden suurten ikäluokkien näkökulmasta, elämän ruuhkavuosia elävien keski-ikäisten näkökulmasta sekä 2000-luvulla syntyneen nuoren sukupolven näkökulmasta. 

Nuorten osalta tutkimus jatkaa jo vuonna 2015 Nuoret ajassa -seurantatutkimuksen puitteissa käynnistynyttä harvaanasutulta maaseudulta kotoisin olevien nuorten tutkimusta. Tutkimuksen alkaessa nuoret olivat peruskoulun 9. luokalla, ja tässä tutkimuksessa seuraamme heidän elämäänsä nuorina aikuisina

Tutkimuksessa toteutettiin yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Sarkan kanssa laaja muistietokeruu. Keruuseen saattoi lähettää kirjoitettuja maaseutuun liittyviä tarinoita ja valokuvia, mutta myös ilmoittautua haastateltavaksi. Keruu päättyi 31.12.2021. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille! 

Julkaisemme keruun satoa kerran kuussa Kuukauden tarina -blogissa

Keruuseen liittyvät haastattelut käynnistyivät talvella 2021-22 ja jatkuvat kevään ajan. Haastatteluihin ilmoittautui liki 100 osallistujaa, mikä ylitti kaikki odotuksemme. Tutkimuksen puitteissa emme pysty haastattelemaan jokaista haastateltavaksi ilmoittautunutta, mutta pyrimme ottamaan yhteyttä mahdollisimman moneen.


Pääkuva: Kaisa Vehkalahti 

Kuva: István Rácz v. 1957. Museovirasto. CC BY 4.0.
Kuva: István Rácz v. 1957. Museovirasto. CC BY 4.0.

Tutkimukseen liittyvät tiedotteet ja tietosuojailmoitukset