KUUKAUDEN KUVA

Kuva: Joulupukkeja Savossa 1960-luvulla. Suomen maatalousmuseo Sarka, Minun maaseutuni -kokoelma.

Lokakuun kuvaksi valikoitui syksyinen maisema sänkipeltoineen. Kuva on otettu Kärkölässä Päijät-Hämeessä syksyllä 2021. Mikä on sinun sielunmaisemasi?

Syyskuun kuvassa nostetaan perunaa Karkkilassa vuonna 1987. Kuva Anneli Niemi, Suomen maatalousmuseo Sarka, Minun maaseutuni -kokoelma.

Kesä on kääntynyt elokuuksi, jolloin monilla on edessä paluu kouluun tai työpaikalle. Toivottavasti kesälomasta on jäänyt monta iloista muistoa!

Heinätyöt tulivat ennen tutuiksi myös monille kaupunkilaislapsille, kun kesälomalla lähdettiin sukulaisten luokse maaseudulle. Heinäkuun iloisessa värikuvassa on menossa heinätalkoot Petäjävedellä 1960-luvun lopulla.

Kesä on perhejuhlien aikaa. Monessa kodissa valmistellaan kuumeisesti ylioppilas- ja valmistumisjuhlia, häitä ja rippijuhlia. Kesäkuun kuvassa vietetään kihlajaisia Kemiön Björkbodassa vuonna 1926. Nämä kihlalaisjuhlat olivat sukujen tutustumis- ja onnittelutilaisuus.

Kevät on edennyt jo toukokuuhun. Ennen vappu oli tärkeä päivä karjataloudessa, sillä monin paikoin lehmät pyrittiin päästämään ensimmäistä kertaa ulos talven jälkeen Yrjön päivänä tai vappuna. Vapun säästä myös ennustettiin tulevan kesän säitä. Lämmin sää vappuna lupasi hyvää maitovuotta, mutta kylmä ilma tiesi hallaa ja kylmää koko kesäksi.

"On jo vuosikymmeniä vanha perinne, että pääsiäisen aikaan kukkakauppa Anttilan ikkunaan ilmestyy ihkaoikeita tipuja. Tiput tulevat kuulemma vastakuoriutuneina joltain lähiseudun maatilalta. Perinne ilahduttaa erityisesti lapsia, ja se on hieno tapa tuoda maaseutua kaupunkiin! Kukkakauppa Anttila sijaitsee Kankaanpään keskustassa...

Maaliskuun hevoskuva muistuttaa, miten hevoset olivat ennen tärkeä osa maataloutta. Niitä tarvittiin moneen työhön ja toimeen. Suurimmillaan hevosten määrä Suomessa oli vuonna 1950, jolloin niitä oli 408 000. Koneellistuminen kuitenkin laski voimakkaasti hevosten määrää. Varsoja syntyi aikaisempaa vähemmän. Traktorit syrjäyttivät hevosten työt...

Pääkuva: Pälkäne 2007. Saara Vilhunen, Museovirasto, Rakennushistorian kuvakokoelma. CC BY 4.0.