Tervetuloa Minun maaseutuni -hankkeen blogin pariin!

15.10.2021

Terveiset Joensuusta ja tervetuloa Minun maaseutuni -hankkeen blogin pariin! Tänne on tarkoitus kirjoitella vaihtuvin kokoonpanoin hankkeen kuulumisia tutkimusprojektin varrelta.

Viime viikolla polkaisimme hankkeen yhteiset tekemiset kunnolla käyntiin, kun pidimme kahden päivän kasvokkaisen tapaamisen Jyväskylässä. Tätä ennen oli jo käynnistynyt muistitietokeruu (joka jatkuu 31.12.2021 asti) ja Maria oli jo muun muassa esitellyt hankettamme, tehnyt meille kotisivut ja suunnitellut lokakuisen aineistonkeruutyöpajan Sarka-museolle. Me hankkeen tutkijat asumme eri puolella Suomea, joten hanke toteutetaan kokonaisuudessaan "hybridimuodossa" eli näemme välillä kasvokkain, mutta suurimman osan ajasta etänä.

Hahmottelimme Jyväskylän reissulla ennen kaikkea hankkeen tarkempaa aikataulua ja tavoitteita, kuten tulevien vuosien aineistonkeruuta, julkaisuja ja muita hankkeeseen liittyviä tehtäviä. Puhuimme avoimesti myös hankkeen käytäntöihin liittyvistä toiveista: tavoittelemme ilmapiiriä, jossa on yhtäältä tilaa luovuudelle ja ideoiden avoimelle pallottelulle, mutta toisaalta tilaa ja sensitiivisyyttä tunnistaa jaksamista kuormittavia tekijöitä.

Henkilökohtaisesti tällä hankkeella on minulle iso merkitys: on hienoa päästä jatkamaan maaseututeemojen parissa myös väitöskirjan jälkeenkin! Olen ollut aikaisemmin mukana hankkeissa, joissa on tarkasteltu muun muassa lakkautettujen kyläkoulujen nykykäyttöä, maaseudulla asuvien nuorten suhdetta hyvinvointipalveluihin sekä maaseudulla kasvaneiden nuorten elämänkulkuja. En ole itse kasvanut maaseudulla, mutta vietin siellä ison osan lapsuuden loma-ajoista.

Järjestämme hankkeemme tiimoilta ensi viikon tiistaina 19.10. aikakapselityöpajan Sarka-museolla Loimaalla, tervetuloa! Osan tutkijoista voi bongata seuraavan kerran myös 4.-5.11.järjestettäviltä Nuorisotutkimuspäiviltä Helsingistä. Puhumme siellä muun muassa kulkuvälineiden ja digitaalisen teknologian merkityksestä maaseudulla asuvien nuorten arjen kannalta.

t. Ville, sosiologi ja väitöskirjatutkija