Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen. Monitieteisiä näkökulmia ja menetelmiä

21.12.2022

Ensimmäinen suomenkielinen metodikirja lapsuuden historian tutkimuksesta. Julkistamistilaisuus 31.1.2023 Helsingissä


Tervetuloa Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen -kirjan julkistamistilaisuuteen Helsinkiin SKS:n juhlasaliin tiistaina 31.1.2023 klo 15-17, tai seuraamaan tilaisuutta on-line Zoomin välityksellä!

Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen on kauan kaivattu suomenkielinen menetelmäopas lapsuuden historian tutkimukseen. Se toimii oppaana menneisyyden lapsuuden moniääniseen maailmaan, sen aineistoihin, menetelmiin sekä tutkimustraditioihin. Menneisyyden lapsia ja lapsuutta käsittelevää tutkimusta tehdään useilla tieteenaloilla, ja käytetyt käsitteet ja menetelmät vaihtelevat. Teos johdattaa monitieteiseen ja alati kehittyvään tutkimuskenttään sekä sen menetelmällisiin erityispiirteisiin. Samalla se pohtii, miten lapsuuden historian keskeiset lähestymistavat ja kysymyksenasettelut ovat muotoutuneet ja millaisia vaiheita alan historiassa voidaan nähdä.

Kirjan ovat toimittaneet Kaisa Vehkalahti (Jyväskylän yliopisto), Essi Jouhki (Jyväskylän yliopisto), Sanna Lipkin (Oulun yliopisto), Johanna Sitomaniemi-San (Oulun yliopisto) ja Tiina Kuokkanen (Oulun yliopisto). Teoksen luvut kiinnittyvät muun muassa arkeologiaan, etnologiaan, kasvatustieteisiin, kirjallisuudentutkimukseen, historiantutkimukseen sekä yhteiskuntatieteisiin. Kaikkia kirjoittajia yhdistää kiinnostus lapsuuden monipolviseen historiaan ja sen tulkinnan mahdollisuuksiin.

Julkistamistilaisuus 31.1.2023

Tilaisuudessa kirjan kustantaja ja teoksen toimittajat kertovat Matkaoppaan vaiheista. Kommentaattorina kuullaan suomalaisen lapsuuden historian tutkimuksen pioneereihin kuuluvaa professori Pirjo Markkolaa. Puheenvuorojen jälkeen teoksen kirjoittajat Kaisa Vehkalahti, Sanna Lipkin, Ville Vuolanto ja Nelli Piattoeva keskustelevat lapsuuden historian tutkimuksen keskeisistä teemoista ja tulevaisuudesta. Tilaisuuden päätteeksi kohotetaan malja uutuuskirjalle. 

Julkistamistilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset SKS:n sivuilla.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Suomen Historiallisen Seuran, Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran ja Suomen arkeologisen seuran kanssa.

Tilaustiedot

Julkaisutiedot: Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen. Monitieteisiä näkökulmia ja menetelmiä. Toimittaneet Vehkalahti Kaisa, Jouhki Essi, Lipkin Sanna, Sitomaniemi-San Johanna ja Kuokkanen Tiina. Historiallisia Tutkimuksia 288. SKS 2022.

Avoin verkkojulkaisu: Teos on avoimesti luettavissa osoitteessa https://doi.org/10.21435/ht.288

Painettu kteos: Kirjan voi ostaa etuhintaan 24,90 € julkistustilaisuudessa tai tilata SKS:n verkkokaupasta kampanjakoodilla MATKAOPASLAPSUUDEN.